Haarrijn

De naam “Haarrijn” verwijst naar de watergang die de grens aangeeft tussen Haarzuilens en Breukelen. Al eeuwenlang voert de Haarrijn in dit gebied het overtollige water af uit de polders ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal.

haarrijn

De Haarrijn is in 1226 gegraven om het overtollige water uit de toenmalige nieuwe ontginning Themaat af te kunnen voeren naar de Vecht. In die tijd werd een nieuwe ontginning zo ontworpen dat stroken en kavelsloten elkaar afwisselden. De Haarrijn vormde de westelijke begrenzing van de polder Themaat. In de 17e eeuw werd de Haarrijn ook wel Buitenrijn genoemd.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in dit gebied de snelweg A-2 aangelegd en het Amsterdam-Rijnkanaal. De Haarrijn ging toen afwateren op dit kanaal. Door deze veranderingen werden de waterschapgrenzen gewijzigd en ontstond in 1949 het Waterschap Haarrijn. De herverkaveling van de boerenbedrijven zorgde er echter voor dat dit waterschap al in 1959 werd opgeheven.

kaartje_haarrijn(klik hier voor grotere kaart)

De Haarrijn heeft nog steeds haar oorspronkelijke functie. De naam “Haarrijn” vinden we nu echter op meer plaatsen in de omgeving terug: in de rond de eeuwwisseling gegraven Haarrijnse Plas, in de nieuwe (industrie)wijk Haarrijn, in de polder Haarrijn (voorheen Themaat genoemd) en in het gemaal Haarrijn. Aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt nog een restant van de Haarrijn dat tegenwoordig met een knik doorloopt tot aan de Vecht nabij kasteel Nijenrode.